Atherosclerose

Atherosclerose wordt ook wel ‘aderverkalking‘ genoemd. Aderverkalking symptomen worden gezien als onprettige en soms pijnlijke klachten, waarbij het lichaam aangeeft dat het een tekort heeft aan zuurstof en/of te hard moet werken om het lichaam goed werkende te houden. atherosclerose symptomen zijn te bestrijden, mits een juiste leefwijze en een gezond eetpatroon in acht worden genomen. Daarnaast bestaat er een behandeling in de vorm van medicatie en een operatieve behandeling om atherosclerose te bestrijden en in het beste geval te verhelpen. Hoe atherosclerose precies ontstaat, lees je in de volgende alinea’s.

Oorzaak atherosclerose: hoe ontstaat een aderverkalking?

atherosclerose heeft alles te maken met een aderverkalking en kan dan ook op deze wijze worden benoemd. atherosclerose ontstaat door een continue afzetting van cholesterol en vetten. Dit gebeurt in het lichaam en is de taak van de slagader. Belangrijk om te weten is dat, wanneer er sprake is van een te hoog zogenaamd ‘LDL cholesterol’, de kans op atherosclerose aanzienlijk groter is. Wanneer er een teveel aan LDL cholesterol bestaat, zal dit op een zeker moment door het bloedvat heen dringen. Er bestaan cellen, voor het gemak ‘opruimcellen’ genoemd, die de LDL cholesterol gaan opruimen. Echter, wanneer er teveel van deze LDL cellen zijn, zullen deze cellen zich zogezegd ‘overwerken’. Het gevolg hiervan is dat de cellen gaan schuimen, waarna deze zich zal ophopen en na verloop van tijd zorgen voor een vetophoping. Deze vetophoping ontstaat in de vaatwand en wordt ook wel ‘plaque’ genoemd. Het betreft de eerste fase van atherosclerose en dus verkalking in de aderen.

Tweede fase atherosclerose

Na de eerste fase van atherosclerose kan, indien onbehandeld, een tweede fase intreden. Hierin blijft de vetophoping groeien, waarna een bult kan ontstaan. Deze bult ontstaat aan de binnenzijde van de slagader, waardoor de vaatwand naar binnen wordt gedrukt. De vernauwing die hiervan het gevolg is, kan de bloedstroom belemmeren en een plaque kan worden ontwikkeld. Wanneer dit gebeurt is een sprake van een ernstige situatie. Een plaque als gevolg van atherosclerose wordt namelijk bestreden door het lichaam in de vorm van een soort hard kapje, een korstje. Wanneer de plaque niet meer in omvang toeneemt, kan het kapje stabiliseren, maar wanneer de plaque blijft groeien kan in het kapje een scheur ontstaan als gevolg van de druk van het opgehoopte vet. Als de inhoud van deze gescheurde plaque in het lichaam terecht komt, zal er een stollingsreactie plaatsvinden. Er wordt bloedstolsel aangemaakt om het gat dicht te maken, met als gevolg een complete blokkade in de slagader. Wanneer dit gebeurt zal er geen zuurstof meer bij het weefsel kunnen komen en kan een infarct ontstaan. Hier spreken we over een ernstige vorm van de gevolgen van atherosclerose.