Aderverkalking benen: aderverkalking door dichtslibbing

Bij aderverkalking benen is er sprake van een vernauwing (dichtslibben) van de slagaderen in de benen. Ook aderverkalking benen heet met een mooi woord ‘atherosclerose’ en kan zorgen voor een verminderde bloedcirculatie in de benen. In de volksmond wordt het gevolg hiervan ook wel eens onderschreven als ‘etalagebenen’, waarbij het lopen moeizaam, pijnlijk of niet gaat. Aderverkalking benen kan daarom zorgen voor zeer vervelende atherosclerose symptomen, hetgeen het dagelijks leven sterk kan beïnvloeden. Ook hart- en vaatziekten kunnen voortkomen uit aderverkalking benen: dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Wanneer heb ik te maken met aderverkalking benen?

Aderverkalking benen kan vrij snel worden geconstateerd. Dit komt omdat de symptomen veelal direct worden opgemerkt. Een kramp in de beenspieren tijdens het fietsen of rennen – maar ook gewoon tijdens het maken van een wandeling of bij het opstaan – wordt vaak als eerste gemerkt. Deze krampen ontstaan door een verminderde bloedcirculatie in de benen. De bloedtoevoer, die normaal gesproken op de juiste manier verloopt, werkt nu onvoldoende en zorgt voor kramp of zelfs pijnen. Wanneer je klachten als deze opmerkt en deze steeds vaker terugkomen, kan het zijn dat je last hebt van aderverkalking benen. Ook wanneer je denkt klachten te ondervinden als gevolg van etalagebenen, kan het goed zijn jezelf te laten onderzoeken op aderverkalking benen. Aderverkalking is namelijk vaak de oorzaak van etalagebenen.

Wat kan ik doen tegen aderverkalking benen?

In eerste instantie is het aan te raden een bezoek te brengen aan de huisarts, wanneer je aderverkalking benen vermoedt en een beroep wil doen op (een vorm van) medicatie. Gelukkig kunnen de klachten mogelijk ook aanzienlijk worden verminderd door aandacht te besteden aan de leefwijze en het eetpatroon. Dit kan de symptomen als gevolg van aderverkalking benen reduceren, maar ook eenmaal aangetaste aderen opnieuw in kracht en gezondheid doen toenemen. Afvallen bij overgewicht, stoppen met roken en het eten van voldoende vis, verse groenten en fruit wordt in deze sterk aangeraden. Ook voldoende lichaamsbeweging kan positief werken. Daarnaast is genoeg rust nemen minstens zo belangrijk. Het minimaliseren van het gebruik van alcoholische dranken is tevens een aanrader, wanneer je last hebt van aderverkalking benen.

Dotterbehandeling of omleidingsoperatie

Wanneer de zojuist genoemde tips al in gebruik worden genomen, maar de klachten als gevolg van aderverkalking benen niet (lijken te) verminderen, kan het mogelijk nodig zijn om een beroep te doen op angioplastiek. Angioplastiek maakt het mogelijk de al vernauwde aderen te laten verwijden. Dit wordt ook wel ‘dotting’ genoemd. Voor meer informatie is het nodig bij de huisarts te informeren: hij of zij kan meer vertellen en mogelijk een dotterbehandeling inzetten. Tot slot behoort het tot de mogelijkheden om chirurgie in te zetten. Je kunt hierbij denken aan een zogenaamde ‘bypassoperatie’, ook wel een ‘omleidingsoperatie’ genoemd. Een bypassoperatie heeft als doel de vernauwde aderen te ‘omzeilen’, wat de keuze voor het begrip ‘omleidingsoperatie’ verklaart. Bij deze operatie wordt een soort ‘brug’ gemaakt, waarbij een ader uit het lichaam wordt gehaald en deze op een andere plek wordt teruggeplaatst, waarbij rekening wordt gehouden met het maken van een bypass (omleiding). De bloedcirculatie in de benen zou op deze manier opnieuw goed kunnen verlopen, waardoor de klachten als gevolg van aderverkalking benen aanzienlijk kunnen verminderen.